НОВИНИ

1СУ „ПЕНЧО П. СЛАВЕЙКОВ“ В КАМПАНИЯ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА И РАДИО N-JOY

„Мисли чисто“ – съвместната кампания на Столична община и радио N-JOY влезе и в училищата.

В рамките на няколко седмици емблематичният водещ Инспектор N-JOY обиколи редица столични училища, известни с екологичните проекти, които развиват.

По време на посещенията си Инспекторът разказа на децата за кампанията „Мисли чисто“ и за добрите практики, които Общината лансира във връзка със замърсяването на въздуха в града, разделното изхвърляне на отпадъци и опазването на околната среда въобще.

Инспектор N-JOY изслуша с интерес всички любопитни проекти, които любознателните ученици от Частно начално училище „Питагор“ и Първа частна математическа гимназия, 112 ОУ „Стоян Заимов“, 1 СУ „Пенчо Славейков“, 12 СОУ „Цар Иван Асен II“ и 36 СУ „Максим Горки“.

Екипът на радио N-JOY, който посети заедно с Инспектор N-JOY училищата, е благодарен на училищата администрация, която ни позволи да се включим с гостуване и кратка лекция в класните стаи на изброените по-горе училища. Впечатлени сме от учениците и техните знания във връзка по редица екологични теми. 

„Мисли чисто“ –  една кампания на Столична община и радио N-JOY за разделно събиране на отпадъците.

Нека да променим начина, по който действаме!

Да намалим отпадъците у дома, на училище, на работното място, по време на хранене, при пазаруване.

Да популяризираме идеята за трите „Р“: редуциране на отпадъците, повторна употреба, рециклиране.

Златен медал за Никола Кънов на Международния турнир
„Белградски трофей 2018“

От 24 ноември до 2 декември 2018 г. в Белград се проведе Международният шахматен турнир „XXXII Belgrade Trophy 2018“, в който взеха участие 138 шахматисти от 12 страни.

Петокласникът Никола Кънов се завърна оттам със златния медал до 12 години. Той показа отлична игра и покри изискванията за кандидат-майстор на Световната шахматна федерация FIDE.

Поздравления за поредния успех!!!

Ежегодна коледна благотворителна инициатива

По традиция в последната седмица на ноември/ първата седмица на декември се проведе Коледната кулинарана изложба базар. Изявиха се рекорден брой малки, големи и още по-големи участници. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение. 

Участие в инициатива на столична библиотека

Ученици от 8“а“и „б“ кл. от 1СУ „ Пенчо П. Славейков“ участваха в проект „ Разкриване потенциала на младите хора за бизнес и социални иновации в Дунавския регион“. Събитието се състоя във  Филиал “Сердика” на Столична библиотека на 4.12.18г., с продължителност от 10.00-15.00h. Обучението беше интересно и изключително полезно за подрастващото поколение. Млади, креативни, усмихнати и амбициозни  хора разказаха за себе си, за своите “ Start-up” проекти, вече осъществени и жънещи успехи. Един от тях е „ Loveguide”- наръчник за тийнейджъри със собствен youtube канал, в който децата могат да намерят отговори на много въпроси, свързани със секса и половото съзряване, да потърсят съвет по темата или да изкажат свободно мнението си по възникнал проблем. Другият проект, който бе не по-малко впечатляващ, беше ролята на Интерната или Трудово-възпитателното училище в днешно време, с участници, разказващи подробно за проблемите си и пребиваването в подобна институция.

Учениците останаха изключително доволни, получиха съвети за бъдещо развитие и най-вече мотивация и вяра, че никога не трябва да се отказват от това, което искат да правят, че няма невъзможни неща, че трябва да следват мечтите си и че с труд и упоритост всичко се постига.

Благодарим на организаторите и екипа за топлото посрещане и полезната информация и им желаем много успехи занапред!

Доротея Винклер


РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ

12.12.2018г.

 

1 и 4 клас

 

18:00 часа

 

класни стаи

 

12.12.2018г.

 

5 – 8 клас

 

18:30 часа

 

по график

 

13.12.2018г.

 

2 и 3 клас

 

18:00 часа

 

класни стаи

 

17.12.2018г.

 

9 – 12 клас

 

18:30 часа

 

по график

 


Пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент

Петокласникът Никола Кънов се завърна с незабравими спомени и впечатления от столицата на Европа, където беше по покана на евродепутата и член на Комисията по култура и образование към Европарламента г-н Ангел Джамбазки. Никола заслужи пътуването до Брюксел и посещение на Европейския парламент след като грабна златото и супер купата на Детския шахматен турнир Евро София до 14 години, организиран от Шахматен клуб „НСА“ и Национална спортна академия „Васил Левски“.

Никола  се запозна с работата на най-важната общоевропейска институция, наслади се на шахматната игра в един от парковете на Брюксел и присъства на две събития в сградата на Европейския парламент, представящи красотата, уникалния фолклор и великата история на България и българския народ – изложба фолклорна фотография „Български ритуали и традиции“ на Асен Великов и представяне на изданието на английски език на книгата „Кан Тервел – спасителят на средновековна Европа“ с автор проф.Георги Атанасов.

Г-н А.Джамбазки и Никола

 

В Европарламента

 


Второкласници разказват историята на София в снимки и картички

Второкласници разкриха в снимки, картички  и текст най-интересните факти от историята на София.

Учениците подредиха своя изложба във фоайето на училището, в което чрез фотосите ръка си подадоха миналото и настоящето на нашата столица.

Задачата на тема: „София – древна и млада“, бе възложена в часа по „Околен свят“, а старанието и вдъхновението, което показаха малките ученици и техните родители, родиха идеята за поставяне на семейните проекти на видно място в училището.

Актуална информация за приема за НОВАТА учебната година-1,5,7,8 клас, учебните планове, текущи дати за писмени работи и много други събития от училищния живот