НОВИНИ

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ ДИРЕКТОРА НА 1. СОУ ПО СЛУЧАЙ ОТКРИВАНЕТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

ПОЗДРАВИТЕЛНИ АДРЕСИ ПО СЛУЧАЙ ОТКРИВАНЕТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

Учебници и помагала за начален етап( 1- 4 клас)

За новата учебна година с цел стимулиране работата на учениците и приобщаването им към училище е необходимо да се запознаете с възможностите и изискванията на училището, както следва:

УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО„РАДЕТЕЛИ ЗА 1.СУ „ПЕНЧО П. СЛАВЕЙКОВ“, ГР. СОФИЯ

БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ: „ПЪРВО УЧИЛИЩЕ – МОЯТА КАУЗА“

Уважаеми родители,

  Училищното настоятелство към 1 СУ „Пенчо П. Славейков“ организира благотворителна кампания под надслов: „Първо училище – моята кауза“. Инициативата ни е свързана с отбелязването на 140 години от основаването на първото средно училище в столицата. Нашата идея е събраните средства да бъдат оползотворени за подобряване на вътрешния интериор на учебното заведение.
       Училищното настоятелство отправя апел към всички родители и бивши възпитаници за доброволно участие в благотворителната кампания. Нашето предложение е минималният размер на всяко индивидуално дарение да е в размер на 10 лв.
        Средствата можете да предоставяте на касиерите на всяка паралелка в периода – 10.05 – 30.06. 2019 г. 
        Информация за събраната сума ще бъде публикувана на сайта на училището след приключването на кампанията.
     Решението за дарителската акция е взето единодушно на Общо събрание на членовете на сдружението, проведено на 28. 02. 2019 г.,

С уважение: Управителен съвет на УН

Национална кампания  „ Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“

           На 25.04.2019г. ученици от 3б и 3в клас с ръководители Валя Ненкова и Тодорка Симова  участваха в празнично боядисване на великденски яйца, като част от Национална кампания  „ Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“. Събитието се състоя на площад „ Св. Неделя“,  организирано от омбудсмана на Република България съвместно с Българската православна църква.

          Децата с радост и желание  се включиха в благородната инициатива  –  боядисаха великденски яйца  и участваха в шествието до социална кухня , изградена в столичния храм „ Св. Св. Кирил и Медодий“. Яйцата бяха осветени от патриарх Неофит и предоставени на възрастните хора.

1. СУ „Пенчо П. Славейков“ в тържествената церемония по освещаване знамената на софийските училища

           По повод 140 години от обявяването на София за столица на България, на 3 април 2019 г., тържествено бяха осветени знамената на всички столични училища. Церемонията бе водещото събитие и част от програмата на Столична община за отбелязване на годишнината.

           Емблемата на Първо училище се развя след Националната гвардейска рота, а знаменосците ни поведоха парадната колона.

          Тържественият ритуал се проведе на площад „Св. Александър Невски“, а Националната гвардейска рота направи специална демонстрация, свързана с отдаване на почит към бойните знамена. 

1СУ "ПЕНЧО П. СЛАВЕЙКОВ" В КАМПАНИЯ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА И РАДИО N-JOY

   „Мисли чисто“ – съвместната кампания на Столична община и радио N-JOY влезе и в училищата.
       В рамките на няколко седмици емблематичният водещ Инспектор N-JOY обиколи редица столични училища, известни с екологичните проекти, които развиват.
  По време на посещенията си Инспекторът разказа на децата за кампанията „Мисли чисто“ и за добрите практики, които Общината лансира във връзка със замърсяването на въздуха в града, разделното изхвърляне на отпадъци и опазването на околната среда въобще.
   Инспектор N-JOY изслуша с интерес всички любопитни проекти, които любознателните ученици от Частно начално училище „Питагор“ и Първа частна математическа гимназия, 112 ОУ „Стоян Заимов“, 1 СУ „Пенчо Славейков“, 12 СОУ „Цар Иван Асен II“ и 36 СУ „Максим Горки“.
        Екипът на радио N-JOY, който посети заедно с Инспектор N-JOY училищата, е благодарен на училищата администрация, която ни позволи да се включим с гостуване и кратка лекция в класните стаи на изброените по-горе училища. Впечатлени сме от учениците и техните знания във връзка по редица екологични теми. 

„Мисли чисто“ –  една кампания на Столична община и радио N-JOY за разделно събиране на отпадъците.

Нека да променим начина, по който действаме!

Да намалим отпадъците у дома, на училище, на работното място, по време на хранене, при пазаруване.
Да популяризираме идеята за трите „Р“: редуциране на отпадъците, повторна употреба, рециклиране.

Златен медал за Никола Кънов на Международния турнир „Белградски трофей 2018“

От 24 ноември до 2 декември 2018 г. в Белград се проведе Международният шахматен турнир „XXXII Belgrade Trophy 2018“, в който взеха участие 138 шахматисти от 12 страни.

Петокласникът Никола Кънов се завърна оттам със златния медал до 12 години. Той показа отлична игра и покри изискванията за кандидат-майстор на Световната шахматна федерация FIDE.

Поздравления за поредния успех!!!

Ежегодна коледна благотворителна инициатива

           По традиция в последната седмица на ноември/ първата седмица на декември се проведе Коледната кулинарана изложба базар. Изявиха се рекорден брой малки, големи и още по-големи участници. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение. 

Участие в инициатива на столична библиотека

     Ученици от 8“а“и „б“ кл. от 1СУ „ Пенчо П. Славейков“ участваха в проект „ Разкриване потенциала на младите хора за бизнес и социални иновации в Дунавския регион“. Събитието се състоя във  Филиал “Сердика” на Столична библиотека на 4.12.18г., с продължителност от 10.00-15.00h. Обучението беше интересно и изключително полезно за подрастващото поколение. Млади, креативни, усмихнати и амбициозни  хора разказаха за себе си, за своите “ Start-up” проекти, вече осъществени и жънещи успехи. Един от тях е „ Loveguide”- наръчник за тийнейджъри със собствен youtube канал, в който децата могат да намерят отговори на много въпроси, свързани със секса и половото съзряване, да потърсят съвет по темата или да изкажат свободно мнението си по възникнал проблем. Другият проект, който бе не по-малко впечатляващ, беше ролята на Интерната или Трудово-възпитателното училище в днешно време, с участници, разказващи подробно за проблемите си и пребиваването в подобна институция. 
Учениците останаха изключително доволни, получиха съвети за бъдещо развитие и най-вече мотивация и вяра, че никога не трябва да се отказват от това, което искат да правят, че няма невъзможни неща, че трябва да следват мечтите си и че с труд и упоритост всичко се постига.
      Благодарим на организаторите и екипа за топлото посрещане и полезната информация и им желаем много успехи занапред!
Доротея Винклер

Пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент

Петокласникът Никола Кънов се завърна с незабравими спомени и впечатления от столицата на Европа, където беше по покана на евродепутата и член на Комисията по култура и образование към Европарламента г-н Ангел Джамбазки. Никола заслужи пътуването до Брюксел и посещение на Европейския парламент след като грабна златото и супер купата на Детския шахматен турнир Евро София до 14 години, организиран от Шахматен клуб „НСА“ и Национална спортна академия „Васил Левски“.Никола  се запозна с работата на най-важната общоевропейска институция, наслади се на шахматната игра в един от парковете на Брюксел и присъства на две събития в сградата на Европейския парламент, представящи красотата, уникалния фолклор и великата история на България и българския народ – изложба фолклорна фотография „Български ритуали и традиции“ на Асен Великов и представяне на изданието на английски език на книгата „Кан Тервел – спасителят на средновековна Европа“ с автор проф.Георги Атанасов.

Второкласници разказват историята на София в снимки и картички

   Второкласници разкриха в снимки, картички  и текст най-интересните факти от историята на София.
      Учениците подредиха своя изложба във фоайето на училището, в което чрез фотосите ръка си подадоха миналото и настоящето на нашата столица.      Задачата на тема: „София – древна и млада“, бе възложена в часа по „Околен свят“, а старанието и вдъхновението, което показаха малките ученици и техните родители, родиха идеята за поставяне на семейните проекти на видно място в училището.

Актуална информация за приема за НОВАТА учебната година-1,5,7,8 клас, учебните планове, текущи дати за писмени работи и много други събития от училищния живот