Всички публикации от Геновева Маркова

От българско по-българско с участие на вокалната ни група

„От българско, по-българско“ е всичко, което се създава с много любов и усърдие.
Вокална формация „Славейковчета“ направи своя първи телевизионен дебют, с който докосна най-тънките струни на нашите сърца.
Трепетът, който изпълва цялото ни същество и ни кара да настръхваме в опиянение, когато се лее българската народна песен, ни прави част от свещенодействие.
На добър час на нашите чародейни магьосници и техния ръководител г-жа Тоня Янкова!
Гордеем се с вас!
За повече посетете нашата страница във Facebook! 

Сладка Коледа

Сладка Коледа за учениците от 1. СУ "Пенчо П. Славейков"

Децата от 1 А клас изработиха сладки коледни шейни с помощта на г-жа Елена Хранова. Малчуганите с нетърпение очакват своето тържество, на което заедно със своите любими учители г-жа Маврудиева и г-жа Хранова ще пеят коледни песни и ще получат майсторски изработените лакомства и картички!

Екипът на 1. СУ „Пенчо П. Слайвеков“ пожелава весела Коледа и щастлива Нова година на всички ученици, учители и родители!

Отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“

Отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“

1.СУ „Пенчо П. Славейков“  заслужено получи отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“ от Държавната агенция за закрила на детето. Престижното отличие беше връчено лично от Д-р Елеонора Лилова – председател на ДАЗД. Наградата е в категорията „Успешно партньорство“ е за сътрудничеството по програмата за училища посланици на Европейския парламент с Бюрото на ЕП в София за реализиране на редица благотворителни дейности, които имат за цел да направят живота на всички граждани на Европа по-светъл и щастлив. С общи усилия постигаме повече за децата!

Ученици пресъздадоха първите дебати на своите предшественици от преди 140 години

          Бурните дебати от преди 140 години в Първо училище бяха възпроизведени от наши ученици в чест на неговия юбилей.
     Пламенни слова, емоционален заряд и много артистичен талант изпълниха учителската стая на 10 май (петък), където дванадесетокласници представиха малка театрална постановка, пресъздаваща първия ученически дебат в столицата на свободна България.
          Пътешествието във времето се случи през прочита на най-опитните участници в клуба по дебати „Ариадна“. Абитуриентите Силвия Петрова (12. Г клас), Андреа Ерменкова (12. Г клас) и Николай Петров (12. Д клас) майсторски осъществиха театрална телепортация и отведоха своите гости в края на 19 век, когато започва историята на 1. СУ” Пенчо П. Славейков”. Техният театрален спор „ Барутът или перото” бе вдъхновен от проучване, което случайно или не, разкри кога и под какво име се е състоял първият дебат в училището.
               Изпълнението на учениците предизвика бурни аплодисменти от зрителите, които през цялото време гледаха представлението със затаен дъх. На възстановката присъства ръководство на Първо училище, много преподаватели, ученици, журналисти и бивши възпитаници на учебното заведение.

        След вдъхновеното актьорско изпълнение, участниците от клуба по дебати „Ариадна“ кръстосаха гледни точки по актуалната днес тема „Разрешим ли е конфликтът между поколенията?“ Опоненти в спора бяха Благой Иванов и Миряна Димитрова, бивши възпитаници на Първо училище, и учениците Габриела Патилова (10. Б клас), Емануила Лазарова (12. Б клас) и Йова Раканова (10. Б клас).
          Оригиналното в полемиката бе и това, че една срещу друга в своите тези застанаха майка и дъщеря, които емоционално и неподправено изложиха своите аргументи. На сцената на дебата се стигна до истински сълзи, когато майката на Йова Галя Раканова разказа развълнувано пред публиката как някогашните българи са давали мило и драго, за да бъдат изучени техните деца.
         На финала известният в миналото телевизионен журналист Любомир Коларов, който е възпитаник на Първо училище и бе почетен гост на събитието, успя да уравновеси с речта си различията в ценностните системи и прокара моста между различните поколения.

Геновева Маркова,
Ръководител на клуб по дебати „Ариадна“

Снимки: Мария Калоянова