Архив на категория: спорт

Проект „ Еко спорт в 1 СУ“, финансиран по програма на Столична община

1 СУ „ Пенчо П. Славейков“ спечели проект  по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община. На 12 септември учениците от 8. клас заедно със своите учители     ще предприемат екологично бягане / (Plogging – Picking + Jogging), което съчетава спорта със  събиране на отпадъци от пространството около Боянската и Княжевската еко пътеки.  В деня на  инициативата в двора на училището ще се състои кратко откриване на проекта, разпределяне на участниците по предвидените маршрути и снабдяването им с необходимите за екологичното бягане материали и консумативи. В края на всички дейности ще бъдат отличени най-активните последователи на идеята за екологичното бягане.    

Тази инициатива обединява две много важни обществени каузи в едно – грижа за околната среда и  укрепване на физическото и психическото здраве на учениците, което е в съответствие с основните принципи на Стратегията на Столична община за развитие на физическото възпитание и спорта и подкрепя добрите практики за устойчива среда чрез спорт.

Учим, спортуваме и побеждаваме

Яна Тумбева е ученичка от 8 „Г“ клас и е състезател по сноуборд към СК „Блейд” с треньори семейство Жекови. Още с първите снежинки нейното ежедневие започва да се разкъсва между училищния живот, тренировъчния полигон и състезателната дейност. Време за странични забавления и за нейното хоби-хокей на лед не остава. Но за лишенията, труда и постоянството си има награда – усмивката върху лъчезарното й лице от постигнатите резултати.

В два поредни дни през месец февруари на писта Осогово се проведе Държавното първенство по сноуборд – слалом и гигантски слалом. И на двете дисциплина Яна се качва на стълбичката за награждаване: 2-ро място на слалом и 3-то място на гигантски слалом.

Пролетната ваканция е времето за последната републиканска надпревара в най-атрактивната дисциплина в сноуборда – сноуборд крос. На нея тя заема второ място.

Между тези важни състезания от държавния календар на сноуборда Яна взима участие още: в Купа „Амер Спорт“ – 2-ро място, Купа „Радо Янков“ – 3-то място, Зимен фестивал „Олимпийски надежди” – 3-то място и купа „Алекс Иванов“ – 2-ро място.

Догодина тя сменя групата, в която се състезава и отива в девойки, където ще мери сили с възрастова група то 16 до 19 – годишни.

Нека й пожелаем да се изкачва нагоре с бавни и сигурни стъпки, да има търпението и упоритостта да преодолява трудностите и да ни радва с успехите си.

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В 1.СУ

На 25 септември със спортни инициативи учениците от 1. СУ се присъединиха към Европейския ден на спорта в училище.Той е част от кампанията NowWeMove и Европейска седмица на спорта #BeActive. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност, което е от изключително значение за изграждането на здравословни навици.

 Една от темите на празника на европейско ниво през 2020 година е “ Спортът като начин за подобряване на психичното  здраве при децата „. Подкрепяме идеята с убеждение, че активният начин на живот помага на децата да се чувстват по-добре, да повишат резултатите в учебния процес и да подобрят способностите си за работа в екип. Физическата активност изгражда самоуважението и помага в борбата с депресията.

Ученици от 5. – 8. клас, под ръководството на г-жа Даниела Данаилова и г-жа Сандра Султанова направиха общоразвиващи упражнения за загрявка. Ръководени от  г-н Асен Миланов и г-н Асен Стефанов, отборите на учениците от 9. – 11. клас се включиха с ентусиазъм в игрите  баскетбол, волейбол, тенис на маса.

Никола Кънов в новият шампион на България при юношите до 14 години

Нашето училище има нов повод за гордост от изключителния успех на дванадесетгодишния Никола Кънов, постигнат през тази трудна за участия и тренировки 2020 година. 

Никола грабна Купата при 14-годишните на провелите се в Асеновград Държавни индивидуални първенства по шахмат. Освен Купата по класически шахмат, Никола спечели убедително и Купата по блиц. 

Ученикът от 1 СУ „Пенчо П.Славейков“ затвърди отличното си представяне тази година и на завършилите в Кранево на 06.09.2020 г. Държавни отборни първенства по шахмат при юношите до 14 години. Шахматен клуб Етър, за който Никола се състезаваше на първа дъска, заслужено спечели отборната купа на България. С играта си Никола допринесе за шампионските титли на отбора по класически шахмат и ускорен шахмат, а също и за вицешампионската титла по блиц.

Спортувайте с нас!

Творчество и спорт по време на карантина в 1. СУ „Пенчо П.Славейков“

        За периода 13 – 16 април в училището животът кипи – макар и по време на карантина, макар и виртуално. Създадени са 51 нови екипа за дейности в платформата Microsoft Teams в направленията –подкрепа на личностното развитие, психологическа подкрепа, поддържане на физическа активност, творчество, развитие на социални и граждански умения.

        Учители, родители и деца нетърпеливо очакват началото на деня, за да общуват, да изследват, да бъдат заедно.

        Споделяме опита и ентусиазма на ателиета, с дейности за поддържане на физическата активност. Негови ръководители са Сандра Султанова и Асен Стефанов.

        Призоваваме ви „Спортувайте в къщи с нас“, следвайки упражненията на нашите колеги и ще се чувствате, като след фитнес!

Ето дейности за всички – малки и големи.

Асен Стефанов и Сандра Султанова,
учители по физическо възпитание и спорт,
1. СУ „Пенчо П. Славейков“,
София

СПОРТ 2019/2020

И през новата учебна 2019/2020 година спортните изяви в 1.СУ набраха скорост. Началото бе отбелязано със спортния есенен празник, в който всички ученици – от малки до големи – взеха участие в следните дисциплини:

  • Народна топка – 2. – 4. Клас
  • Подвижни игри – 1. – 4. Клас
  • Футбол
  • Волейбол
  • Тенис на маса

      Гордост за нашето училище е Алекс Колчаков, спечелил 2 златни медала по плуване, воден от своята учителка г-жа Даниела Данаилова.

      Футболният отбор на момчетата от 5 – 7 клас, воден от г-жа Станчева, зае ПЪРВО място на Зоналното първенство.

      Футболният отбор на момчетата от 11 – 12 клас, воден от г-н Стефанов зае ЧЕТВЪРТО място на Общинското първенство.

      Г-н Миланов със своите момчета футболисти заеха също ЧЕТВЪРТО място на Общинското първенство в категория 8 – 10 клас.
Отборът по волейбол, воден от г-жа Султанова, се класира за Зоналното първенство.

ЧЕСТИТО! ДО НОВИ СПОРТНИ ПОСТИЖЕНИЯ!

Спортен празник / 28 X 2019/

         Госпожа Мила Теофанова и нейният клас, любезно предоставиха няколко снимки от провелия се спортен празник на 28. 10. 2019 г. за да поощрят и други класове и техните класни да споделят тук  участието си в активни спортни игри и занимания.