Архив на категория: Обичаме българската история

Наша изява в VI ученически конкурс „История, патрони и дарители на моето училище“

 В 145. година на своето съществуване нашето училище взе участие в шестия ученически конкурс „История, патрони и дарители на моето училище „, който тази година мина под надслов „Каквото можах – направих, по-хубаво нека направят могъщите“ – Васил Априлов. Ученичката от 11.В клас Ива Стърчикова под ръководството на своя класен ръководител- г-жа Александра Иванова – учител по история и цивилизации, избра да участва в категория историческо есе и получи поощрителна награда за темата си:  „Помним и се гордеем с теб – 1.СУ „Пенчо П. Славейков –145 години – храм на образование“.
Ето и малък откъс от нейната творба:

        Какво всъщност прави моето училище легендарно?
Отговорът се крие не само в модерната материална база, но може би тайната е в
учителите, които въпреки високата си квалификация не се притесняват да учат всеки ден
нови и сложни неща, с които обогатяват нашата (на учениците) култура и знания.
Естествено с модерното и адекватно управление се налагат високи изисквания,
очаквания и в съответствие резултати. Моето училище е храм на възрожденския дух и
традиции, съчетавайки иновативни методи на обучение и технологии.

    Първо не е обикновено училище, то има мото, символи и ритуали. Мотото е:
„Като първо – няма второ“!


    Училището, в което уча – моето училище, е училище с огромна история с която ние можем и трябва да се гордеем. Ако се опитам да предам всичко дори и в най-съкратен формат, не само думите, но и страниците няма да могат да ми стигнат.
Проектите, привържениците, личностите и успехите му наистина потвърждават мотото „Като първо няма второ“!  От Първо училище са излезли писатели, учени, общественици, но за него те винаги ще си останат скромни момичета и момчета, като нас сега, в чийто очи гори жажда за знание!

Ученици от 1. СУ „Пенчо П. Славейков“ с телевизионно участие в  „История.bg “

На 06.03.2023 г. ученици от 12а, 12б, 12в ,11в, 10а от 1.СУ „Пенчо П. Славейков“ с ръководител Тошко Гечев учител по История и цивилизации посетиха телевизионното предаване по БНТ „История.bg “ и заедно с проф. Костадин Паев, доц. д-р Десислава Найденова и гл.ас. д-р Янко Христов участваха в дискусия на тема: „Човекът и правото в средновековното общество“. Някои ученици зададоха въпроси и впечатлиха всички присъстващи със своите знания по История и цивилизация. Учениците демонстрираха интерес по темата свързана с българската история и компетентности по темата за правото.

По време на дискусията се пускаха видеа по темата и всички дискутиращи, съсредоточиха своите въпроси по тях. За пореден път, учениците ни се доказаха като знаещи в сферата не само на българската история, но и на световната. Предаването беше излъчено на 13.03.2023г. по БНТ.