17 ноември – Световен ден за възпоминание на жертвите от пътно транспортни произшествия

С резолюция на ОС на ООН всяка трета неделя на месец ноември е определена за възпоминание на жертвите на ПТП.

В кратък информационен материал първия час на 15.11(петък) учениците бяха информирани, че ПТП са номер едно, като причина за смъртта на млади хора между 10 и 24 години. През последните 10 години у нас при ПТП за загинали около 9 000 души, а 100 000 хиляди са инвалидизирани в различна степен от катастрофи по пътя.

Малките, големите и оюе по-големите проведоха оживени дискусии по изнесената статистика, споделиха за критични ситуации на пътя, на които са станали очевидци, дебатираха за отговорностите на пешеходци и водачи на МПС.

Във връзка с отбелязването на Световния ден за възпоминание на жертвите от ПТП в I СОУ бяха обявени конкурси за рисунка на учениците от V-VIII клас и за есе – IX – XII клас. Интересът по темата беше голям. Направихме изложба на най-добрите рисунки. В изложбата участваха Цветомира Вучкова (7в)- I място, Елена Димова (7б)- III място, Аллекс Гекова(7а), Еманоила Антонова(7а), Нели Иванова(7а), Хрисиана Транчева(7а), Симона Стоева(5б) – II място. Отличено беше и най-доброто есе на Йоана Пандурова(9а).

Чрез тези прояви децата разбраха , че днес повече от всякога са необходими толерантност,  уважение, предвидливост и споделена отговорност за намаляване на грешките ,мкоито водят до нещастия на пътищата.