Проект „Столицата през погледа на децата“

Възстановка на заседанието на Учредителното българско народно събрание, Търново от 22 март 1879 година

  • Кои са старите български столици? Това е въпрос, на който всеки третокласник може да отговори.
  • Коя е столицата на България днес? Този въпрос не е труден дори за учениците от първи клас.
    Но знаем ли:
  • Кога и защо София е определена за столица на българската държава?
  • Кои са народните представители в Учредителното събрание, които защитават идеята столицата да е именно София?
  • Как една „кална турска паланка“ се превръща в модерен европейски град?

      Това са въпросите, на които даде отговор възстановката на заседанието на Учредителното събрание от 22 март 1879 година, като една от дейностите по проекта „Столицата през погледа на децата“.
          Сценарият на бъдещия спектакъл бе изработен от госпожа Евелина Прокопиева. Сценографията и костюмите, музикалното оформление, мултимедийната презентация и цялостната сценична реализация бяха възложени на учителите от начален етап госпожа Десислава Спасова, госпожа Бояна Йовчева, госпожа Ирис Петрова и госпожа Десислава Апостолова. Въпреки краткия срок, определен за осъществяване на проекта, екипът успешно изпълни поставената задача.
           В спектакъла взеха участие всички ученици от начален етап, включени в лятното приключение. Сред тях бяха избрани 20 малки актьори. Седем от тях се превъплътиха в образите на Учредителите от 1879 година Петко Каравелов, Драган Цанков, Проф. Марин Дринов, Григор Начович, Марко Балабанов, Никола Михайловски и Тодор Джебаров. Другата част влязоха в ролите на екскурзоводи и „очевидци“, които отведоха зрителите 140 години назад във времето. Така по разбираем за децата начин и с помощта на мултимедийната презентация зрителите успяха да добият представа за духа на епохата и за основните събития, съпътстващи избора на София за столица на България. Останалите ученици разучиха 4 съвсем нови за тях песни, а чрез изпълнението им спектакълът доби цялост и се насити емоционално.
        Часове преди заключителното представление в учителската стая на Първо училище децата изиграха подготвената възстановка пред администрацията на Областната управа. Публиката възнагради участниците с аплодисменти, а Заместник-областният управител госпожа Живка Такева-Първанова ги удостои с грамота за участието.
         Постановъчният екип благодари специално на Алекс Спасова и Борислав Христов от III „а“ клас, на Виктория Раловска, Крум Николов и Юлий Ценков от III „б“ клас, на Даниел Бочуков от III „в“ клас, на Антон Иванов, Веселин Веселинов, Калоян Ангелов, Красимира Ушагелова, Никола Хинов и Сияна Стоянова от III „г“ клас, на Алек Лалов, Красимир Манчев, Никола Магнусон и Стела Тренин от IV „б“ клас, на Владимир Владов, Дамян Георгиев, Ема Николова и Калоян Стойнов от IV „г“ клас за участието в спектакъла, за старанието и енергията, които вложиха в неговото осъществяване.
      Изказваме и специални благодарности на господин Хайгашод Агасян, който ни предостави своите две прекрасни песни „България“ и „Песен за София“, които допринесоха за настроението и красотата на нашия празник.

Десислава Апостолова

140-годишната история на София превърна малките ученици в изследователи на миналото

         Проект „Столицата през погледа на децата“, посветен на 140 години от обявяването на София за столица на България, превърна учениците от начален етап в изследователи на историята.
         Малките откриватели, съвместно със своите преподаватели подготвиха електронния вестник, който нарекоха „Столичен калейдоскоп“. В бутиковото издание са поместени любопитни материали, свързани с миналото на нашия град след Освобождението ни от турско робство. Любознателните могат да прочетат историята по създаването на герба на града, кои са били неговите градоначалници. Фотоси показват знаковите места и сгради в София и припомнят как са изглеждали те през годините. Във вестника са поместени и фоторепортажи за посещенията на учениците от начален етап в музеи и обекти, свързани със 140-годишната история на столицата.

Над изданието работиха: Надя Дикова, Росица Василева и Розалина Георгиева.

Малките изследователи на миналото в действие

Актуална информация за приема за НОВАТА учебната година-1,5,7,8 клас, учебните планове, текущи дати за писмени работи и много други събития от училищния живот